Wat kost het huren van een bus?
De prijs van het huren van een touringcar is afhankelijk van een aantal factoren. Daarom is het helaas niet mogelijk om standaardprijzen te hanteren. Iedere rit is verschillend, dus berekenen wij voor elke busrit een specifieke (vrijblijvende) prijs. De busprijs wordt bepaald door verschillende factoren, zoals:
- Het aantal te vervoeren passagiers
- Het totaal aantal te rijden kilometers
- Werktijd van de chauffeur
- Weekend of doordeweekse dag
- Periode
- Eventueel bijkomende kosten als tol, parkeergelden of andere onvoorziene kosten
Wanneer moeten wij de huurprijs betalen?
In de meeste gevallen versturen wij de factuur ongeveer een week na afloop van de busrit per email of per post, tenzij in overleg anders is overeengekomen. Wilt u liever op een andere manier de betaling regelen? Neem dan contact met ons op.
Hoeveel zitplaatsen heeft een bus?
Het aantal zitplaatsen is per touringcar verschillend. In een touringcar geldt dat er maximaal net zo veel passagiers vervoerd mogen worden als er zitplaatsen beschikbaar zijn. Het is dus niet toegestaan om in een touringcar drie kinderen twee zitplaatsen te laten delen of gebruik te maken van staanplaatsen. Als u bij ons een bus huurt voor het vervoer van 50 personen, dan kunnen er maximaal 50 personen vervoerd worden in de touringcar. Kinderen tot 3 jaar tellen niet mee als passagier. Een baby mag desgewenst op schoot worden vervoerd, mits de ouder zit op een stoel met veiligheidsgordel en deze ook draagt. Het kind zit los op schoot. Uit het oogpunt van veiligheid en comfort adviseren wij om voor kinderen tot 3 jaar een eigen zitplaats te reserveren. Op deze zitplaats kan een maxi-cosi met de veiligheidsgordels bevestigd worden. Het kind kan dan met de gordels in de maxi-cose worden vastgezet. Voor Lijn/Tourbussen gelden er andere regels met betrekking tot het maximaal aantal te vervoeren personen. In deze bussen mag er bijvoorbeeld wel gebruik gemaakt worden van staanplaatsen. Neemt u voor meer informatie over het maximaal aantal te vervoeren personen en eventuele staanplaatsen contact met ons op.
Zijn passagiers verzekerd tijdens de reis?
Ja, tijdens de busreis zijn de passagiers verzekerd. Zodra u onze touringcar verlaat, dan stopt onze verzekering. Als u op uw bestemming ook verzekerd wilt zijn, dan dient u apart een (reis) verzekering af te sluiten bij uw verzekeringsgever.
Over welke faciliteiten beschikt een touringcar?
Ons wagenpark is zeer gevarieerd, maar niet alle touringcars beschikken over dezelfde faciliteiten. Mogelijke faciliteiten zijn gordels, een toilet, een koffiebar, een koelkast, tafels, een dvd-speler en nog veel meer. Zelfs digitale televisie en luxe lunchpakketten behoren tot de mogelijkheden! Als u gebruik wilt maken van faciliteiten in de touringcar, dan dient u dit aan te geven bij uw aanvraag en bevestiging van de busrit. Kijkt u voor meer faciliteiten bij ons wagenpark.
Zijn gordels verplicht in een touringcar?
Ja, in een rijdende touringcar is het voor alle passagiers verplicht om de veiligheidsgordel, mits op de zitplaats beschikbaar, te dragen. Aangezien het dragen van een veiligheidsgordel verplicht is, is het daarmee dus gelijk verboden om te lopen in een rijdende touringcar (met uitzondering om bij hoge nood het toilet te kunnen bezoeken). Sinds begin 2000 is het verplicht om in nieuwe touringcar op alle zitplaatsen een gordel te hebben. Er is een uitzondering betreffende Lijn/tourbussen. In Lijn/tourbussen is de aanwezigheid van veiligheidsgordels niet verplicht, ook niet als deze bussen recent gefabriceerd en dus nieuw zijn. Er geldt dan ook geen gordeldraagplicht in Lijn/tourbussen. Maar als er wel veiligheidsgordels in een Lijn/tourbus aanwezig zijn, dan geldt de gordeldraagplicht en zijn de passagiers verplicht de gordels te dragen.
Wie is verantwoordelijk voor de veiligheidsgordels?
Voor vertrek zal de chauffeur de passagiers attenderen op de gordeldraagplicht. Passagiers van twaalf jaar en ouder zijn zelf verantwoordelijk voor het dragen van de gordel. Voor passagiers jonger dan twaalf jaar zal de chauffeur bij binnengaan van de bus de kinderen wijzen op de gordeldraagplicht. Aangezien de chauffeur zich tijdens het rijden moet concentreren op het verkeer, is het aan de begeleidende volwassenen om toe te zien op het dragen van de gordels. Indien na een ongeluk blijkt dat een passagiers in strijd met de voorschriften de gordel niet heeft gedragen, kan dat gevolgen hebben voor de verzekering.
Mag een rolstoel, rollator of scootmobiel in een touringcar?
Wanneer u een rolstoel, rollator of scootmobiel mee wilt nemen, dan dient u dit altijd aan te geven bij uw aanvraag. Een opklapbare rolstoel of rollator kan meestal zonder problemen in het bagageruim worden vervoerd. Voor niet-opklapbare en/of elektrische rolstoelen dient u onze rolstoelbus met lift te reserveren. In verband met de maximale toegestane belasting van de rolstoellift mag het gewicht van de rolstoel inclusief passagier maximaal 300 kilogram bedragen. Om te kunnen bepalen of een scootmobiel in een bagageruim vervoerd kan worden, moeten wij vooraf beschikken over de maten en het gewicht van de scootmobiel. Houdt u er rekening mee dat een scootmobiel vaak niet mee kan in de touringcar.
Mag ik roken in een touringcar?
Nee, het is strikt verboden om te roken in een touringcar. Bij een lange busreis is het aan te raden om tijd in te lassen voor een rookpauze, geef dit dan ook door bij uw prijsaanvraag.
Mag ik alcohol nuttigen in een touringcar?
Het gebruik van alcohol in onze touringcars is alleen toegestaan als wij dit van te voren met u hebben afgesproken. In een touringcar geldt ook het verbod op het schenken van alcohol aan minderjarigen. Vanzelfsprekend is ook het gebruik en vervoeren van verdovende middelen in een touringcar verboden.
Kunnen we een bus huren zonder chauffeur?
Het is helaas niet mogelijk om bij Pouw vervoer een bus te huren zonder chauffeur. Zonder chauffeur van Pouw vervoer zijn onze bussen, inclusief de inzittenden, niet verzekerd. Daarom zijn onze bussen alleen te huur met inbegrip van een gezellige chauffeur.
Zijn er achteraf nog extra kosten te verwachten?
In principe zullen wij achteraf geen extra kosten in rekening brengen, maar hier zijn uitzonderingen op. Eventuele parkeerkosten en de kosten van consumpties worden achteraf berekend, maar hier heeft u zelf invloed op. Echter wanneer de bus erg vies wordt achtergelaten of als er vernielingen worden aangebracht, dan kunnen er achteraf schoonmaakkosten of reparatiekosten in rekening worden gebracht.Bij meerdaagse (buitenland) ritten kunnen er achteraf ook kosten in rekening worden gebracht. Neemt u voor meer informatie over meerdaagse (buitenland) ritten vrijblijvend contact met ons op.
Hoeveel uur mag een chauffeur achtereen werken?
De tijd dat een chauffeur achter het stuur in een rijdende touringcar deelneemt aan het verkeer, mag maximaal 9 uur per dag bedragen (deze rijtijd mag 2 keer per week verlengd worden tot 10 uur per dag). Hiervan mag een chauffeur maximaal 4,5 uur aaneengesloten rijden, waarna hij een pauze moet nemen van tenminste 45 minuten. Deze rust van 45 minuten mag desgewenst ook in twee delen worden opgenomen; eerst een periode van minimaal 15 minuten en daarna een periode van minimaal 30 minuten. Een chauffeur mag per dag 13 uur werken, dit mag maximaal 3 keer per week uitgebreid worden naar maximaal 15 uur. Onder deze werktijd verstaan we het rijden, toezicht houden op het in- en uitstappen van passagiers, laden en lossen van bagage en alle andere werkzaamheden om de veiligheid, lading en passagiers te verzekeren. Dit betekent ook dat de rijtijd van onze garage naar het vertrekpunt en de rijtijd van het punt van thuiskomst naar onze garage binnen deze 15 uur moet vallen. Voor busvervoer naar het buitenland zijn er aanvullingen op de rijtijdenwet, neemt u voor meer informatie over buitenlandvervoer contact met ons op.